The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Vin Mar 29, 2024 1:39 am


Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 18 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Proiect Back Loaded Horn cu BM-12CXA
MesajScris: Mie Sep 20, 2006 12:01 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366
Avatar utilizator

Membru din: Joi Oct 27, 2005 7:33 pm
Mesaje: 19817
Localitate: La sediu
Proiect incinta Back Loaded Horn cu difuzor coaxial PAUDIO BM12- CXA



Una din cele mai bune metode a a putea avea o auditie impecabila este de a folosi o incinta cu difuzor coaxial . Sa vedem care sunt principalele avantaje ale difuzorului coaxial :

1. Sunetul produs de o sursa punctiforma se propaga fara intirzierea data de distantele dintre difuzoarele de joase si inalte , rezultatul fiind o reproducere foarte echilibrata si de inalta rezolutie .
2. Recompunerea sunetului se face doar cu doua membrane , una pentru joase iar alta pentru inalte . Membrana de joase are si rolul de a ghida undele de frecventa inalta ce sunt produse de difuzorul de frecvente inalte si poate fi considerata ca un fel de horn stationar ( la un Xmax de +/- 3mm , nu poate fi vorba de distorsiuni produse de efectul Dopler ) .
Structura tipica , pe doua cai , simplifica substantial filtrul de separare si astfel se ameliaoreaza raspunsul in regim tranzitoriu .
3. Alaturarea celor doi magneti si cuplarea acestora intr-un circuit magnetic comun , duce la o marire a fortei electromotoare si a presiunii acustice dezvoltate .
4. Distorsiunile sunt mai mici , prin reducerea efectului de histerzis .
5. Deschiderea catre exterior a difuzorului de joase face ca racirea sa fie mult mai buna . Acest avantaj va face ca difuzorul sa aiba o compresie mai mica decit cele cu racire prin spatele difuzorului .
6. Imaginea stereofonica ( sound stage ) este mult mai buna si mai definita .

Difuzorul coaxial nu este ceva nou .
Multe firme celebre au avut un mare succes in realizarea unor incinte cu difuzoare coaxiale .
Unele dintre aceste firme ce au facut istorie sunt firmele Tanoy si Lowther , care de mai multe zeci de ani construiesc incinte cu astfel de difuzoare si le comercializeaza cu preturi de mai multe mii de dolari . Performantele incintelor cu difuzoare coaxiale sunt greu de egalat chiar si de incinte mult mai scumpe . Din pacate , aceste preturi sunt prohibite pentru majoritatea romanilor si chiar daca cineva vrea sa cheltuie acesti bani , va descoperi ca nu le poate folosi decit pentru o auditie impecabila si cam atit .
Cu totii suntem de acord ca uneori mai vrem sa dam muzica mai tare sau sa vizionam un film ca la cinematograf si sa beneficiem de un sunet puternic . Difuzoarele coaxiale destinate doar auditiei , nu pot face fata unei utilizari mai indelungate la o presiune acustica mare si datorita aceste situatii este bine sa se folosesca difuzoare coaxiale pentru aplicatii profesionale .
Acestea sunt mult mai rezistente si pot sa suporte mult mai bine nivelele mari , abuzurile sau erorile umane . Pretul este mult mai mic si poate fi abordabil pentru orice buget mediu .

Va propun un proiect de incinta acustica mai complex , dar foarte performant . Tipul boxei este asa numitul " Horn exponential cu incarcare pe spate " si numit in engleza " Back loaded horn " . Conceptul nu este nou si a fost dezvoltat de firma JBL in anii 70 . De atunci , acest tip de horn a fost perfectionat dar fara sa devina o boxa de masa , foarte cunoscuta . Pretul destul de mare al materialelor si mai ales costul imens a manoperei in fabricile de boxe a scos acest tip de incinta din productie chiar daca nu a fost inlocuit decat de omniprezentele incinte , cunoscute azi drept incinte de auditie si caracterizate de un raspuns catastrofal in tot ce inseamna presiune acustica si sunet puternic .
Pentru cineva care asculta muzica mai rar , sau pentru cei mai fuduli de urechi , astfel de boxa este inutila si prea mare , avind un volum exterior de 225 litri .
Nu o recomand !

Sa vedem ce avantaje are hornul intors , numit uneori si " tobogan exponential " .

1. Difuzorul amplasat direct pe panoul frontal anuleaza dezavantajele hornului clasic si duce la un sunet lipsit de coloratura specifica adaugata de orice horn normal . Comportamentul difuzorului la frecvente superioare punctului de 100 Hz este similar cu cel dintr-o incinta inchisa , adica , avind un raspuns tranzitoriu si un raspuns in impuls foarte bun precum si o redare naturala a sunetelor medii joase ( basii scurti de percutie , premier sau tumuri ).

2. Amplasarea hornului in spate , face ca sunetul din spatele difuzorului sa fie condus catre fata , in faza , cu o presiune acustica mai mare in registrul frecventelor joase . Aceasta " amplificare " anuleaza tendinta naturala difuzoarelor de a reproduce mai slab frecventele joase si prin suprapunere peste sunetul radiat catre fata se obtine o liniarizare a raspunsului global .

3. Hornul are cea mai bun comportament in ceea ce priveste liniaritatea fazei dintre toate tipurile de incinte cunoscute . Back loaded horn este un horn ce lucreaza doar pe joase , adica , tocmai acolo unde este de nevoie de un comportament bun si liniar .

4. SPL -ul global ( presiunea acustica ) este mare si poate sa dea rezultate excelente si in cazul folosirii unui amplificator mai slab , sau daca aceasta incinta este folosita de catre audiofili , in combinatie cu un amplificator cu tuburi electronice , in bucla deschisa si clasa A , la putere mica de numai cativa wati . De exemplu , la 2 x 5w , un BLH ( Back Loaded Horn ) poate sa produca un nivel mediu de cel putin 107 dB si virfuri de 112 dB , contribuind la o redare naturala a nivelelor ridicate , fara necesitatea utilizarii unor amplificatoare puternice si scumpe .

Dezavantajele BLH sunt :
- Dimensiunile mari .
- Constructia si acordarea incintei este consumatoare de timp , necesitand aptitudini si rabdare .
- Greutatea este cel mai mare impediment .
O incinta bine construita , din MDF de 19mm , cantareste cam 50 - 60 kg . Sotia nu va aprecia astfel de
" monstruleti " prin casa .
- Cine vrea sa le care la chefuri o sa aiba nevoie de prieteni buni si sanatosi .

Incinta propusa este construita si optimizata sa dea rezultate bune cu difuzorul P.Audio BM12CXA .
Magnetul puternic , optimizat pentru acest tip de utilizare , bobina de 2,5 inch / 63 mm cu fir de aluminiu rectangular bobinata pe suport din fibra de sticla , suspensia din materiale compozite si sasiul din aliaj de aluminiu au dus la alegerea acestui model de difuzor . Am evitat sa aleg alte modele mai eficiente pe inalte pentru ca se folosesc mici hornuri amplasate in cavitatea membranei . Aceste hornuri produc mai mult SPL dar cu pretul adaugarii unei coloraturi acustice pe care am considerat ca este bine sa o evitam . Un alt motiv este ca hornul este un filtru acustic tip trece banda . Solutia adoptata este un bun compromis intre fidelitate si SPL , inaltele fiind nelimitate de caracteristica unui horn , ajungand in acest fel la o banda de frecventa extinsa pina la 30khz – banda utila .
Inaltele sunt foarte puternice

Imagine

Driverul cu membrana tip calota intoarsa din titaniu are o bobina de 44mm diametru si cintareste mai putin de 10 grame datorita conductorului din aluminiu cuprat ( CCAW – copper clad aluminium wire ) .
Difuzorul de joase are un SPL mediu de 100dB la 1W si urca pina la 126 - 128dB in virfuri . Raspunsul in frecventa este liniar in banda utila pentru ca dispune de un motor puternic si bine optimizat . Racirea este excelenta iar hornul interior este folosit si ca disipator de caldura .


Puterea de 300w este suficienta pentru orice utilizare , putand rezista la 400w sau chiar la 600 w , daca distorsiunile nu depasesc 1% . In graficul de mai jos , este prezentat raspunsul difuzorul intr-o incinta inchisa obisnuita de 55 litri pentru teste – masurat intr-o incapere anecoica , la puterea de 1w si fara a se folosi nici o retea de separare . Raspunsul acestui difuzor intr-o incinta tip BLH este mult mai liniar iar caracteristica de frecventa coboara mult mai bine in spectrul de joase .

Imagine

Constructia efectiva se va face din MDF de 19mm , sau mai gros .
Sub nici o forma nu se va folosi PAL de 16mm sau mai subtire !


Imagine

Ansamblarea se face cu holtzsuruburi de 6 x 35 mm si prin lipire cu cel mai bun aracet de timplarie disponibil . Nu se va face economie la elementele de fixare si intarire , raspunsul in frecventa a boxei fiind in stricta dependenta si proportional cu rigiditatea incintei . Volumele inchise din interiorul incintei se vor umple cu spuma poliuretanica prin intermediul unui orificiu de diametrul tubului sprayului cu spuma . Toboganul se va face pe niste formatoare din MDF de 19mm si va fi confectionat din straturi succesive de PFL de 3 - 4mm lipite intre ele cu aracet gros , aplicat cald ( 38 - 40 grade Celsius ) , unite in forma de sandwich si prinse cu holtzsuruburi pe formatoare . Daca este cazul , se va inari suplimentar cu holtzsurubri cu cap ingropat de 6 x 20 mm . Este bine sa se folosesca cel putin 3 straturi de PFL , din cel ce se utilizeaza la timplaria in pal melaminat , pentru spatele dulapurilor .
Volumul ramas liber in spatele toboganului se umple cu spuma si se va acorda o atentie deosebita acestei operatiuni pt. ca sa nu ramina spatii libere .
Antifonarea este o operatiune delicata si poate sa contribuie in mod semnificativ la acordajul incintei . Pentru ca NU ESTE O INCINTA BASS-REFLEX , amplasarea materialului fonoabsorbant se va face din putin in putin . Nu se va antifona decat peretele din spatele difuzorului si putin din capacul superior . Daca se doreste o micsorare a raspunsului in domeniul frecventelor medii , se vor antifona si peretii laterali ai camerei din spatele difuzorului si peretele inclinat din interior .
Eu recomand a se folosi lina sintetica sau vata minerala , lipite si fixate cu un material textil moale .
Nu se va antifona peretii hornului mare .
Finisarea este o chestiune de gust si nu influenteaza sunetul incintei .

Filtrul este bine a se concepe studiind atent caracteristicile si curbele caderilor naturale in frecventa ale difuzoarelor . Eu recomand sa se aleaga frecventa de 1200 Hz pentru filtrul trece jos , cu o panta de 6 dB / octava si cea de 3500 Hz pentru filtru trece sus , cu o panta de 12dB/ octava . Driverul este mai eficient si trebuie atenuat cu 3 dB . In functionare , raspunsul va fi liniar , cu o variatie mica ,
imperceptibila , de cel mult +/- 1,5 - 2 dB . Componentele filtrului trebuie sa fie cat mai bune , adica se vor face bobine in aer , cu conductor de 2mm diametru pentru joase si 1mm pentru sectiunea de inalte . Condensatoarele for fi numai de tipul MKT sau MKP , la cel putin 100V . Rezistentele trebuie sa fie mai mari de 20w pentru a nu se incalzi iar in lipsa valorilor cerute , se pot face grupari de rezistoare serie sau paralel pina se incadreaza in limitele minime .


Imagine

Pentru cine vrea sa regleze cu mare precizie raspunsul incintei ii recomand sa foloseasca un potentiometru de putere ( 20 ohm / 50 - 60w ) , conectat in configuratie de rezistenta variabila pe bornele rezistentelor de putere si care sa varieze nivelul de atenuare a driverului de inalte , in functie de situatie , sau de genul programului muzical ascultat .
Banda de frecventa reprodusa de aceasta incinta este intre 40 Hz si 30Khz ( - 6dB ) si 50hz - 30 Khz masurat la 0 db cu o neliniaritate de +/- 1.5 dB .

ATENTIE !
Nu este o incinta usor de construit !
Timpul de realizare si finisare poate fi si de trei saptamani .
Costul estimat pentru o pereche de boxe complet echipate se situeaza intre 400 si 600 Euro , in functie de nivelul de finisare dorit .
Sunetul unei astfel de incinte este mai bun decat al unei incinte clasice iar in ceea ce priveste presiunea acustica nici nu se poate face o comparatie .

_________________
ing. Mircea Bartic
Director general

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania


Ultima oară modificat de Mircea Bartic pe Mie Sep 20, 2006 12:21 pm, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 


 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Sep 20, 2006 12:20 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366
Avatar utilizator

Membru din: Joi Oct 27, 2005 7:33 pm
Mesaje: 19817
Localitate: La sediu
poze aici:
http://www.galerie.poweraudio.ro/?path= ... 0BM12-CXA/

Atentie:
Pozele sunt facute pentru un proiect usor modificat, in sensul ca inaltimea totala si lungimea efectiva a hornului, este mai mica decat cea din proiect.

Acest proiect a fost dezvoltat in comun de dl.Aurelian Mateescu si Daniel Nita, fiind publicat in revista Tehnium.

_________________
ing. Mircea Bartic
Director general

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Sep 20, 2006 1:41 pm 
Neconectat
User
Avatar utilizator

Membru din: Dum Noi 06, 2005 9:34 am
Mesaje: 185
Localitate: Galati
au iesit super, se vede ca au pus suflet la realizarea proiectulu, felictari!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Sep 20, 2006 5:12 pm 
Neconectat
User

Membru din: Mar Noi 01, 2005 5:49 pm
Mesaje: 561
Localitate: oradea
ai uitat sa amintesti la "dezavantaje" handicapul blh.ului: defazajele dintre woofer si gura hornului in gama 70-90hz.

totusi, cum poate sa fie liniar raspunsul in frecventa, cand hornul amplifica frecventele sub 100hz si cele de peste 100hz revin difuzorului cu spl.ul fix de 100db :?:


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Sep 20, 2006 5:56 pm 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
Dezavantajele sunt mai mici decat avantajele.
La o incinta BR, defazarea este mult mai evidenta.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Sep 20, 2006 8:02 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: Joi Iul 06, 2006 7:41 pm
Mesaje: 1385
Localitate: Iasi
la cate ranforsari are ... cred ca are si o greutate pe masura :D


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Oct 22, 2006 10:48 am 
Neconectat
User

Membru din: Sâm Oct 21, 2006 11:01 am
Mesaje: 103
salutare
am luat si eu 2 bm-uri si as vrea sa fac blh-ul acela .Nelamurirea mea este cu plasarea peretelui curb.Puteti sa-mi spuneti distanta la 45 grade de la coltul incintei pana la peretele curb si distanta de jos pana unde se termina ca in fata se vede ca ar fi pana la iesirea incintei
Si inca ceva .A mai patit cineva asa ceva? Unul dintre difuri in timpul rodajului are niste vibratii provocate de la rila ,zbarnaie rila la lipitura dintre sasiu si buretele acela de prindere in 2 locuri .Dac apas tare cu mana nu mai face .Ce-as putea face ? A trecut cam 1 sapt de cand le am.Poate nu sa uscat bine lipiciul? Va multumesc


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Oct 22, 2006 11:44 am 
Neconectat
User

Membru din: Mar Noi 01, 2005 5:49 pm
Mesaje: 561
Localitate: oradea
poate te ajuta pozele acestea
peretele curb este facut din 2 placi de pfl puse una peste alta cu lungimea de 1m; prima oara fixezi primul pfl la gura hornului si il modelezi asa incat hornul sa aiba forma exponentiala


Imagine

Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Oct 22, 2006 12:44 pm 
Neconectat
User

Membru din: Sâm Oct 21, 2006 11:01 am
Mesaje: 103
Mersi mult pt poze si rasp. Fixvid,dar uitandu-ma mai atent au aparut alte pb.Dim din poza vad ca sunt cele din Tehnium.Am inteles ca peretele curb se face din placi de pfl cu lung de 1m suprapuse,dar vad ca in desen nu se precizeaza exact dim tuturor placilor.Daca mi-ai putea da exact dim. urm. placi ti-as ramane recunoscator:cele 3 placi din triunghi si cea care urca in sus din interiorul hornului mare care este prinsa cu clema metalica de cea mica si cea din spatele peretului curb de la ranforsare.
Proiectul din poza pare realizat la mare meserie.Vad ca este din pal.Ce grosime are palul din pozele tale? Dim. din poza de sus sunt pt 19mm?
Este obligatoriu sa fac o dublare a fetei in spatele difului,daca le folosesc in casa,la max 50-60w?
As vrea sa am toate dim exacte ca sa nu am pb si sa pot sa le comand gata taiate.Inca ceva ,in desen scrie ca placa de sus are lung de 530 ,este din motivul ca este placa din spate peste ea?pt ca incinta are pe exterior 550
Poate ma ajuta si altcineva care le-a mai facut sau stie exact toate dimens.
Si inca ceva dc mai am intrebari sa le pun tot aici sau sa deschid un topic nou?
Va multumesc mult


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Oct 22, 2006 1:50 pm 
Neconectat
User

Membru din: Mar Noi 01, 2005 5:49 pm
Mesaje: 561
Localitate: oradea
Mai jos am adaugat dimensiunile dupa care am lucrat eu. Dimensiunile celor doua placi prinse cu clema, pot fi usor modificate, precum si unghiul dintre ele(in concordanta cu micsorarea dimensiunii placii inclinate de 300mm).

mai sunt si greseli in schema, nici nu inteleg dc nu au facut nici acuma corectiile :roll: ; placa de sus poti s-o iei de 550mm. Mai este o neconcordanta intre dimensiuni: daca aduni lungimea placii din spatele difuzorului cu lungimea din gatul hornului, iti va da o dimensiune mai mare decat lungimea placii pe care este prins diful :roll:.Pe schema apare 650mm, la care este adaugata de ori grosimea materialului folosit (in cazul meu, pal de 18mm)


Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Oct 22, 2006 2:10 pm 
Neconectat
User

Membru din: Sâm Oct 21, 2006 11:01 am
Mesaje: 103
Multumesc mult inca o data FixVid pt raspunsul rapid dat .Sanatate


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Ian 29, 2007 8:37 pm 
Neconectat
User

Membru din: Lun Ian 15, 2007 10:58 pm
Mesaje: 3
Se poate face BLH dupa planul prezentat aici si pentru BM8CXA? Ma gandesc ca ar iesi mai mica incinta si astfel mai practica in spatii mai mici.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Ian 29, 2007 8:58 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366
Avatar utilizator

Membru din: Joi Oct 27, 2005 7:33 pm
Mesaje: 19817
Localitate: La sediu
hornurile nu pot fi redimensionate, trebuie reproiectate total

_________________
ing. Mircea Bartic
Director general

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Ian 29, 2007 10:12 pm 
Neconectat
User
Avatar utilizator

Membru din: Dum Noi 06, 2005 7:29 pm
Mesaje: 1579
Localitate: Cluj
Parca era o versiune de vtp buna pt cel de 8"...dar paote ma insel.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Ian 30, 2007 12:05 am 
Neconectat
User

Membru din: Lun Ian 15, 2007 10:58 pm
Mesaje: 3
nexus3: e posibil ca aceeasi motivatie care a sustinut proiectul "BLH cu BM12CXA" sa dea nastere si unui proiect BLH pt. BM8CXA?

Snake:: exista intr-adevar un proiect VTP pt. dif-uri de 8" (am urmarit mai multe topic-uri/forum-uri pe aceasta tema), dar pe mine ma intereseaza BLH....


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 18 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 6 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România