The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Sâm Apr 20, 2024 6:13 pm


Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 118 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Nou - Crossover profesional pe 2 cai - DNA Pro X2 - 1000w
MesajScris: Mie Noi 12, 2008 7:23 pm 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
In sfarsit, dupa lupte seculare, am reusit sa definitivam si crossoverul cu care ne tot laudam, de ceva vreme.



* Protectie electronica cu caracteristica liniara pentru driver
* Condensatori Bennic XPP pe traseul serie ( de semnal ).
* Puterea nominala - 600w rms
* Puterea in program muzical - 1000w
( pana la 1200w nu apare fenomenul de saturatie al miezului bobinei de pe bass )
* Puterea maxima ( in peak ) suportata - 1600w ( 115Vef - 8 ohm )
* Impedanta de lucru: 8 ohmi
* Borne cu suruburi, pentru un motaj fiabil si rapid
* Traseul semnalului de putere este supradimensionat si scurtat la maxim, pentru pierderi cat mai mici ( dat fiind faptul ca sunt tranzitati curenti foarte mari ).
* Cablaj imprimat realizat aerisit, dimensionat pentru a permite o racire optima.
* Bobinele sunt puse in planuri perpendiculare, pentru a se minimiza interferentele produse de inductie.
* Miezul bobinelor este supradimensionat
* Componentele sunt lipite de cablaj, pentru a se elimina posibilitatea ruperii terminalelor, iar bobinele sunt prinse suplimentar cu cleme.

Frecventa de racordare este 2000Hz, pentru modelul standard.

Acesta este conceput a fi utilizat in boxele full range, clasa compacta, dar vor vi facute si pentru alte frecvente de taiere, in functiei de difuzoarele folosite. Protectia se regelaza strict dupa modelul driverului folosit.

Un mare avantaj al protectiei electronice este acela ca aceasta raspunde extrem de prompt, si fara a fi simtita atunci cand actioneaza. Este un mare pas inainte si nu sunt multe firme care folosesc asa ceva, in boxele lor. Fiabilitatea este un criteriu esential. Conceptia acestui filtru incearca sa imbine fiabilitatea cu performanta. Traseul de semnal a fost scurtat, iar partea de liniarizare a fost mutata pe L-Pad.

Trebuie spus ca solutia aleasa nu este infailibila si ca in anumite conditii extreme, driverul se poate deteriora, chiar si atunci cand protectia isi face datoria. Pentru un regim normal de lucru, sau chiar si cu un 10% distorsiuni, filtrul reuseste sa previna deteriorarea difuzorului de inalte, dar pentru un regim cu distorsiuni severe, in semnal dreptunghiular, orice protectie devina inutila.

Filtrul este conceput sa sune cat mai bine, fara o liniarizare excesiva, iar protectia sa isi faca treaba in cazuri accidentale, precum o microfonie, o depasire a puterii maxime in mod ocazional, sau cand avem de a face cu anumite excese, comise la microfon. Nu am conceput o protectie pentru maniaci, ci pentru oameni normali, interesati de cum suna, in primul si in primul rand.

O protectie facuta pentru maniaci va afecta calitatea sunetului.
Pe mine nu ma intereseaza sa am de a face cu astfel de specimene si de aceea nici nu am fost interesat sa fac ceva indestructibil daca asta ar insemna un sunete sters, lipsit de dinamica si stralucire .

Din testele facute pana acum, driverul poate fi deteriorat doar atunci cand este supus unui program muzical foarte distorsionat ( peste 30% THD ), sau cand apar oscilatii de inalta frecventa ( 50 - 200Khz ) cu o putere foarte mare ( Pmax in clip ).

Dupa cum stim, filtrul este extrem de important atunci cand facem o incinta acustica. Un filtru prost va face sa sune prost si cele mai grozave difuzoare, sau le va duce intr-un regim de lucru impropriu. In acelasi timp, dificultatea cea mai mare a fost sa tinem un pret cat mai mic, fara a face compromisuri majore. De exemplu, un compromis este alegerea utilizarii bobinelor pe miez din tole de ferosiliciu. Ar fi fost mai bine sa fie in aer, teoretic, dar acest lucru ar fi aruncat in aer pretul, mai ales ca pretul cuprului s-a triplat in ultimii doi ani. Intrebarea esentiala este daca se simte diferenta dintre o bobina in aer si una pe miez.
Am testat indelung aceste fenomene si am ajuns la concluzia ca daca alegi un miez corect dimensionat, nu se simt distorsiuni . Pe de alta parte, o bobina de 2mH, construita in aer, are o problema extrem de mare. Rezistenta electrica urca pana aproape de 1,1 - 1,2 ohm, iar acest lucru se simte, mai ales cand incercam sa extragem si ultimul decibel din difuzor. Teoretic, daca folosim conductor de cupru cu sectiunea foarte mare ( 4 mm2 ), putem obtine o rezistenta mica, sub 0,4 ohmi, dar pretul este greutatea si costul.
In final, tot varianta cu miez este cea mai viabila.

In final as vrea sa spun ca acest crossover este gandit ca un tot unitar si eu consider ca suna cel putin la fel de bine ca cele dezvoltate de firme mult mai mari si cu fonduri uriase alocate departamentul R&D.

Nu afirm ca am realizat lucruri noi si nici nu am reinventat roata.
Nu este o copie a vreunui filtru "celebru" si nici vreo inventie.
Am incercat si sunt convins ca am reusit sa obtinem un filtru bun, bine inginerit, relativ ieftin si foarte fiabil.

Cateva imagini in premiera.


Imagine

Imagine


Pretul este de 160 RON ( TVA inclus ) pentru o bucata, dar daca vom avea un curs al dolarului mai mic de 2,5 Ron/USD, pretul va scade la 150 RON.

Update - Modificare de preţ - 24 Septembrie 2009


Din păcate, datorită creşterii cursului USD/RON, precum şi cel al materialelor utilizate, suntem nevoiţi să ajustăm preţul .
Astfel, de astăzi 24/09/2009, preţul pentru un filtru este de 175 Ron - Tva inclus.

Îmi pare rău că trebuie să facem aceste ajustări şi doresc să vă spun că acestă creştere de preţ nu acoperă nici măcar devalorizarea leului. Noi nu câştigăm absolut nimic în plus. Dimpotrivă !
Cu toţii suntem nevoiţi să suportăm costurile ineficienţei economice în care România se zbate, iar aceste costuri se manifestă prin aceste creşteri ocazionale de preţuri, cauzate de devalorizarea monedei naţionale.

Update tehnic - 24 Septembrie 2009 :

Modificare în schema standard:
* Bobina serie cu wooferul este mai mare cu 20%, pentru a se obţine o atenuare şi mai mare pentru medii .
* Condensatorul serie cu driverul este de 3u3, pentru a permite driverului să coboare mai jos ( schimbarea careacteristicii de tăiere ).
* Reţeaua rezistivă care atenuează driverul a fost modificată pentru o atenuare ceva mai mare, faţă de prima serie.

Toate aceste modificări au fost efectuate ca urmare a centralizării comenzilor şi a cerinţelor utilizatorilor, din ultimul an.

Deasemenea, există o tendiţă din ce în ce mai prezentă de a se folosi drivere mari, cu puncte de tăiere mult mai joase. Modificările permit acestui filtru să fie mai uşor de configurat.


Ultima oară modificat de Dan Nita aka DNA pe Joi Sep 24, 2009 12:22 pm, modificat de 2 ori în total.

Sus
 Profil  
 


 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 12, 2008 7:57 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: Dum Iun 25, 2006 10:33 pm
Mesaje: 1337
Localitate: Iasi
cred ca ar ajuta pt amorul nostru de "vrem sa stim tot" cum functioneaza protectia in caz de exces de putere pe driver, cat si cum taie, scapa driverul de distorsiuni? 10% deja e cam colosal de mult daca sunt aplicate impreuna cu o putere pe masura ar praji tot ce misca.


frumoasa scula!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 12, 2008 8:59 pm 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
Pe scurt, avem un divizor rezistiv variabil. Functioneaza ca un atenuator.
Daca vin distosiuni din amplificator nu le va corecta, ca nu are cum sa o faca.



Tensiunea care cade pe driver este tinuta relativ constanta, in sensul ca orice depasire a unui prag stabilit ( in functie si de anumite integrari ) va determina o variatie a punctului de alimentare cu semnal a driverului catre masa.

Cu cat semnalul va fi mai mare si mai sustinut, cu atat atenuarea va fi mai mare.

Evident, o celula RC determina constanta de timp, astfel incat protectia sa nu actioneze ca o foarfeca si sa taie orice varf. Constanta de timp este aleasa in functie de anumiti parametri despre care nu o sa vorbesc. Daca vom avea un program normal, fara distrosiuni excesive, celula RC nu va permite cuplarea protectiei, iar acesta va fi inerta. Pe masura ce portiunile cu semnal dreptunghiular se vor inmulti, protectia va intra in functiune, la inceput usor, absolut insesizabil. Daca abuzul creste, protectia va incepe sa limiteze si mai mult, mergand pana la o reducere de pana la 3,8 - 4 ori a tensiunii aplicate pe bornele driverului, daca chiar este cazul.

Teoretic se poate si mai mult, dar ideea este sa nu reducem la minim gura driverului, pentru a nu se intra intr-o bucla de tipul "cad inaltele cand dau tare, nu putem face sa nu mai cada ?".
La RCF seria ART functioneaza ceva asemanator, dar cu un tranzistor tip mos ( eu am preferat un bipolar ), reducerea fiind de maxim 2,6 - 2,8 ori. Nu am auzit pe cineva sa se planga ca ii limiteaza protectia prea mult. Ëu am testat daca se poate reduce ceva mai mult, fara efecte semnificative in sunet si am descoperit ca merge, dar nu mai mult de 4 ori.

Un driver bun nu are nevoie de mai mult de 80V varf la varf, pe borne
( pe 8 ohmi ) ca sa sune foarte bine. Este arhisuficient.
Uneori, atunci cand se reda un program excesiv de distorsionat, se pot masura si 50Vef la care driverul trebuie sa faca fata. Evident, nu va rezista mult timp. Peste anumite valori, degeaba se incearca a se da mai multa putere, pt. ca nu se mai pot obtine decibeli in plus.
Daca reducerea va fi suficienta, va suna la fel de tare, dar va rezista.

Un avantaj al protectiei electronice fata de lampa este ca aceste reduceri urmaresc cu fidelitate programul muzical si actioneaza suficient de rapid. Becul este puturos. Uneori, pot apare socuri extrem de brutale si rapide. Pana se incalzeste filamentul, driverul va incasa socul ( socurile ) . Daca pui un bec mai rapid, iar nu este bine, pentru ca acesta va limita corect, dar se poate arde la fel de rapid, in cazul ca socul este mai lung, sau intr-o succesiune cu frecventa mai mare.

Protectia electronica intra si iese rapid, actionand doar cand este cazul si taind suficient de mult, in tensiune, nu in curent, asa cum face lampa.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 12, 2008 9:52 pm 
Neconectat
User

Membru din: Sâm Dec 15, 2007 4:13 am
Mesaje: 168
Localitate: Cluj
am vazut asa ceva in ceva boxe pioneer , le au dat in gura pana sa dus tranzistoru sau ce era si prin uramare nu era protectie si sa dus si driveru.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 12, 2008 10:31 pm 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
Din cauza asta am pus un tranzistor potent + radiator.
Un bec mai schimba omul, dar un tranzistor e mai greu.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 12, 2008 10:36 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366
Avatar utilizator

Membru din: Joi Oct 27, 2005 7:33 pm
Mesaje: 19820
Localitate: La sediu
filtrul poate fi comandat incepand de azi pe site la noi, aici:

http://www.poweraudio.ro/?p=productsMore& ... dna-xpro-2

_________________
ing. Mircea Bartic
Director general

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 12, 2008 11:46 pm 
Neconectat
User

Membru din: Dum Mai 04, 2008 12:27 am
Mesaje: 246
Localitate: Hunedoara
Intrebare , care ar fi diferenta daca as inlocui filtrele mele din boxe (ABS cu C15-600N + WN D63 ) cu acestea ? s-ar imbunatatii cu ceva sunetul sau doar ar fi mai protejate impotriva eventualelor abuzuri (la mine protectie cu bec )


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 12, 2008 11:53 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366
Avatar utilizator

Membru din: Joi Oct 27, 2005 7:33 pm
Mesaje: 19820
Localitate: La sediu
ar creste gradul de protectie

_________________
ing. Mircea Bartic
Director general

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Nou - Crossover profesional pe 2 cai - DNA Pro X2 - 100
MesajScris: Dum Noi 16, 2008 2:44 pm 
Neconectat
User
Avatar utilizator

Membru din: Mie Noi 09, 2005 2:59 pm
Mesaje: 1764
Localitate: Cluj-Napoca
DNA scrie:
Pe de alta parte, o bobina de 2mH, construita in aer, are o problema extrem de mare. Rezistenta electrica urca pana aproape de 1,1 - 1,2 ohm, iar acest lucru se simte, mai ales cand incercam sa extragem si ultimul decibel din difuzor. Teoretic, daca folosim conductor de cupru cu sectiunea foarte mare ( 4 mm2 ), putem obtine o rezistenta mica, sub 0,4 ohmi, dar pretul este greutatea si costul.


Nici chiar asa. 4mm2 este exagerat.


Ultima oară modificat de Sharky pe Mie Apr 15, 2009 8:59 am, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Noi 29, 2008 3:26 pm 
Neconectat
User
Avatar utilizator

Membru din: Mar Mai 02, 2006 8:51 am
Mesaje: 475
Localitate: Sibiu
astazi i-a venit unui prieten un colet intre care avea si doua astfel de filtre, pot spune ca sunt niste filtre in adevaratul sens al cuvantulu, ca dimensiune sunt dublu fata de cat ma asteptam eu, am facut o comaparatie intre o perechie de jbl e-on15 (active) si o perechie diy cu wn15s + D220Ti , hornul parca era PH-220 amplificate cu o putere dynacord de acu vre-o 20-30 de ani, pot spune ca jbl-urile au fost eclipsate total, nu exista termen de comparatie, o chestie ce mi sa parut ciudat in momentul in care porneam si jbl-urile se auzea ca un fenomen de flanger pe inalta, mi-am dat seama ca este vorba de un defazaj, desfac boxa si totul era aparent normal, dar cand m-am uitat pe filtru am vazut ca era o greseala de marcaj, am inversat firele si fenomenul a disparut Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Noi 29, 2008 6:42 pm 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
Filtrele sunt maricele, aşa este.
În poză par mai mici decât sunt în realitate.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Nou - Crossover profesional pe 2 cai - DNA Pro X2 - 100
MesajScris: Sâm Noi 29, 2008 7:01 pm 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
Sharky scrie:
Nici chiar asa. 4mm2 este exagerat. O bobina de 2mH nu trece de 0.5ohmi daca e din sarma de 1.5mm. Din sarma de 1mm (cu tot cu izolatie) la o bobina la care nu m-am chinuit prea mult sa asez spirele una langa alta am obtinut 1.3mH si 0.5ohmi.

Ce-i drept, aceleasi valori ale inductantei au rezistenta mult mai mica pe miez si daca bobinam cu sarma de 0.8. Din cate tin minte pentru noobsound am facut 2mH din sarma de 0.8mm pe niste miezuri babane, iar DR-ul era sub 0.5.
Totul depinde la ce pret cumperi sarma. :)


Sorry man, ba este cam aşa, dacă facem bobina în forma aceea :) .

Bobina măsurată de tine are un factor de calitate bun, dar are dezavantajul că ocupă foarte mult spaţiu pe cablaj şi costă aproape dublu. Dacă o faci pe lungime, fără miez, factorul de calitate scade, intră mai multă sârmă şi rezistenţa în DC va fi peste 1 ohm.

Avantajul bobinajului pe lungime este că ocupă un spaţiu mic, şi este mai simplu de poziţionat, astfel încât să scadă inducţia parazită înspre limite acceptabile.

Am testat mult înainte de a trece la producţie afectivă, mai ales că eu nu sunt un fan al bobinelor cu miez, de orice fel. Dimensionarea este făcută de aşa natură încât dacă sunt respectaţi parametrii tehnici ai filtrului, nu se simte nicio diferenţă în sunet.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Noi 29, 2008 7:14 pm 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
George(sb) scrie:
o chestie ce mi s-a parut ciudata in momentul in care porneam si jbl-urile se auzea ca un fenomen de flanger pe inalta, mi-am dat seama ca este vorba de un defazaj, desfac boxa si totul era aparent normal, dar cand m-am uitat pe filtru am vazut ca era o greseala de marcaj, am inversat firele si fenomenul a disparut Imagine


Nu este nicio greşeală pe cablaj.

Driverul are inversată polaritatea, faţă de difuzorul de joase, iar pe cablaj este notat corespunzător. Dacă la acest lucru te referi, nu este nimic greşit, întrucât avem un filtru de ordin 2 şi este musai să facem acest lucru, pentru a fi totul în fază.

Problema ta a survenit din faptul că boxele active plimbă semnalul prin mai multe circuite, corector de ton, crossover, limiter, etc. Aceste circuite produc defazaje, iar acestea pot interfera cu boxele pasive, fapt absolut normal.

De regulă, principial vorbind, este bine să folosim acelşi ordin de filtrare, indiferent la ce frecvenţă lucrăm. Dacă punem la un loc mai multe tipuri de boxe, una cu 12dB/oct, alta cu 18dB/octavă, alta activă, rezultanta va fi o mare încâlceală, pentru că ficare va cânta pe limba ei, iar rezultanta amestecului de faze va deliniariza sistemul.

Ştiu, e naşpa !


:roll:


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 2:33 pm 
Neconectat
User

Membru din: Vin Oct 13, 2006 7:22 am
Mesaje: 804
Localitate: cluj-napoca romania
se pot confectiona aceste filtre cu modificarea urmatoare:
sa mearga pentru 4 ohm ( vreau sateliti 2x12") si cu taiere potrivita pentru drivere bmd750II

_________________
Va rog ajutati-ma!!!! Hoby-ul meu a scapat de sub control!!!

Outline t6.5 -> 2x RCF lf18n401
Tapco j2500 -> 4x wn15s+bmd750 II
Yhamaga mg16/6 cx
DSP ecler amic24
fidek fpa G12 -> bratze puternice un trup sanatos


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 3:26 pm 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
Da, se pot confectiona.

Pretul este acelasi.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 118 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România