The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

www.forum.poweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Mar 29, 2020 10:57 pm


Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 51 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Reconditionare Crown Macrotech 5000VZ
MesajScris: Sâm Ian 10, 2009 4:46 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Oct 21, 2006 6:26 pm
Mesaje: 1985
Localitate: Bucuresti, Drumul Taberei
De mult imi doream acest amplificator,de ani de zile, si in sfirsit mi l-am cumparat,evident Second Hand, era intr-o stare DEPLORABILA, imbicsit in praf(nu avea filtrele de pe masca montate, insa proprietarul le avea intr-o punga), zgiriat, murdar, exact cum este un ciine JIGARIT pe strada,toamna cind ploua,(ce comparatie am facut si eu)... :lol:

Inainte de a-l cumpara, m-am asigurat ca NU s-a intervenit asupra lui, in interior si intr-un final, am batut palma cu omul la suma respectiva si am plecat cu el acasa.
ESTE GREEEU, m-a cocosat pina la taxi si din taxi pina acasa, dar a meritat.
Evindent avind acasa(din timp) schema si manual service-ul originale,m-am apucat sa-l dezmembrez, modul cu modul, bucata cu bucata, surub cu surub.
In 2 ore l-am facut cum vedeti in prima poza.

A urmat curatarea de praf, a fiecarei componenta, modul, ansamblu sau subansamblu, cu pensula aspra si suflat cu compresorul la 10 bari.

Pe urma a urmat revopsirea intregii carcase, dupa smirgheluire si restul de operatii de pregatire.
Apoi am inceput sa-l reasamblez, si a iesit pina la urma, ce vedeti si voi.

Cablul original de alimentare era f f gros 3x 10AWG, l-am inlocuit cu 4x4mm2 de boxe din care am folosit doar 3 fire, deoarece ampliful NU va lucra pe reteaua de 100-120V, unde amperajul ar fi dublu fatza de reteaua de 220-240V, si nu aveam nevoie de acea sectiune imensa de cablu.

Dupa recalibrare si reglaje, am masurat sa vad "ce mai poate amp-ul"...

Pe 2 ohm STEREO/fiecare canal, lucrind pe rezistente fixe de 2x4 Ohm in paralel la 500W fiecare/fiecare canal, neinductive:

71,3 Vrms Ch1 pina in distorsiune > de 0,05% (incepea sa ciupeasca un pic IOC Led), 72,1Vrms Clipping CLAR.

71,6 Vrms Ch2 pina in distorsiune > de 0,05% (incepea sa ciupeasca un pic IOC Led), 72,3Vrms Clipping CLAR.

Pe 4 ohm STEREO/fiecare canal lucrind pe rezistente fixe de 4 Ohm 500W, neinductive:

90,8 Vrms Ch1 pina in distorsiune > de 0,05% (incepea sa ciupeasca un pic IOC Led), 91,2Vrms Clipping CLAR.

91,2 Vrms Ch2 pina in distorsiune > de 0,05% (incepea sa ciupeasca un pic IOC Led), 91,5Vrms Clipping CLAR.

Pe 8 ohm STEREO/ fiecare canal lucrind pe rezistente inseriate de 2x4 Ohm 500W, neinductive:

102,4 Vrms Ch1 pina in distorsiune > de 0,05% (incepea sa ciupeasca un pic IOC Led), 103Vrms Clipping CLAR.

102,8 Vrms Ch2 pina in distorsiune > de 0,05% (incepea sa ciupeasca un pic IOC Led), 103,3Vrms Clipping CLAR.

Pe 4 ohm MONO BRIDGE canalele lucrind pe rezistente legate mixt serie paralel,2x4 ohm paralel, inseriat cu 2x4 ohm paralel , neinductive,500W fiecare:

142,5 Vrms Ch1+Ch2 pina in distorsiune > de 0,05% (incepeau sa ciupeasca un pic IOC Led-urile,Ch1 primul), 143Vrms Clipping CLAR.


Pe tot parcursul testelor NU am avut nici o limitare de putere, gen amplificatoare cu puteri mare, BURST 20 msec dupa care limiteaza automat puterea.

Singura limitare am avut-o in MONO BRIDGE 4 OHM, unde dupa 15 sec, mi-a sarit sigurantza de 32A de la tablou,pina la mine in camera am bransament FY4 din cupru(instalatie refacuta, evident de mine).
Toate testele au fost facute pe ambele canale rulind simultan, cu ODEP selectat pe sectiunea Hi Voltage.

Documentare si manual service+scheme originale, cu multumiri:

http://www.crownaudio.com

Poze, imediat!!!!!


In 8 ohm bridge si 1 ohm paralel, nu am mai incercat deja rezistentele frigeau ca dracu, si aveam o caldura in camera de nu stam de ce imi vine sa vars...

Astept parerile voastre!


Imagine

Imagine

Imagine



Imagine

Imagine

Imagine



Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine





Imagine



Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine


Ultima oară modificat de Claudiu E aka DjLeco pe Mie Iun 10, 2009 12:12 am, modificat 1 dată în total.

Sus
   
 


 Subiectul mesajului: ds
MesajScris: Sâm Ian 10, 2009 7:50 pm 
un dynacord powermate 1000 e facut pe aceeasi platforma de la finali pana la asezarea lor pe cablaj si radiator ..plus partea de iesire cu tot cu bobina....perfect identic..pana si prefinalii sunt aceeasi serie


Sus
  
 
 Subiectul mesajului: sa
MesajScris: Sâm Ian 10, 2009 8:49 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Oct 21, 2006 6:26 pm
Mesaje: 1985
Localitate: Bucuresti, Drumul Taberei
Sa inteleg ca insinuezi ca, Macrotech 5000VZ, are 700W/4 ohm, sau ca e facut de Crown?
:roll:
Dynacordul stiu ca au in boxe ,difuzoare Ev, insa nu am reparat ca sa stiu ce etaje finale folosesc.
JBL stiu ca sint cu Crown.


Sus
   
 
 Subiectul mesajului: vdvgd
MesajScris: Sâm Ian 10, 2009 9:02 pm 
eu am powermate 1000 si are 16 finali identici si un singur traf plus pe partea de filtrare are 4 x 4700 micro la 110 v.
nu insinuez nimik nici nu vreau sa zic nimik dar e doar o comparatie vizuala nimik mai mult..oricum dynacord powermate 1000 are doar 2 x 300 w rms in 8 ohmi .


Sus
  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 10, 2009 9:39 pm 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1817
Localitate: Tr.Severin
Acum o să sară cârcotaşii şi o să spună că trafurile alea sunt cam mici pentru puterea aia :lol: .


Sus
   
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 10, 2009 9:43 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: Joi Iul 06, 2006 7:41 pm
Mesaje: 1385
Localitate: Iasi
wow.... intradevar o bijuterie, si arata foarte bine la exterior dar mai ales in interior...

_________________
===The sound must represent you===
Imagine

***Stefanev***


Sus
   
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 10, 2009 9:59 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: Dum Iun 25, 2006 10:33 pm
Mesaje: 1337
Localitate: Iasi
un monstru.

dupa parerea ta au meritat banii care i-ai dat?
tu vezi in el o bijuterie, altii ar putea vedea o vechitura (eventual cu probleme, aparute deja sau in curs de aparitie...).
fata de un amplif nou care are cam aceleasi specificatii si e cu 25-30% mai scump, crezi ca a meritat investitia?


Sus
   
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 10, 2009 10:02 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: Joi Iul 06, 2006 7:41 pm
Mesaje: 1385
Localitate: Iasi
nu e neaparat o "vechitura" ... daca privesti asa lucrurile inseamna ca nu ii intelegi pe colectionarii de toate genurile. Probleme pot aparea si la cele noi, stai linistit :)

_________________
===The sound must represent you===
Imagine

***Stefanev***


Sus
   
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 11, 2009 12:01 am 
Neconectat
Moderator
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: Dum Iun 25, 2006 10:33 pm
Mesaje: 1337
Localitate: Iasi
stefanev scrie:
nu e neaparat o "vechitura" ... daca privesti asa lucrurile inseamna ca nu ii intelegi pe colectionarii de toate genurile. Probleme pot aparea si la cele noi, stai linistit :)


intrebarea nu iti era adresata tie, ca drept dovata n-ai inteles nimic din ea.


era ideea daca merita sa iei un crown vechi, frecat pe cine stie unde, sau merita un dpa4000t nou, cu garantie sau ceva asemanator.
toate astea in ideea ca omul vrea sa faca bani cu ele, vrea sa se bazeze ca merg la parametrii specificati mult si bine, nu le ia de colectie.


Sus
   
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 11, 2009 12:08 am 
Neconectat
User
Avatar utilizator

Membru din: Mie Noi 09, 2005 2:59 pm
Mesaje: 1764
Localitate: Cluj-Napoca
pune-ne in tema: cat a costat si ce amplif poti lua de aceeasi bani?


Sus
   
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 11, 2009 12:18 am 
Neconectat
Moderator
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: Dum Iun 25, 2006 10:33 pm
Mesaje: 1337
Localitate: Iasi
omul a zis ca a dat 6000 roni, adica 60 mil.

un dpa4000t care e oarecum echivalent costa 85mil la nexus cu tva, garantii, service in romanica & toate chestiile.

oare cand dai 60 mil nu te gandesti la eventuale necazuri? nu te simti mai impacat stiind ca daca ai belele ai unde sa dai un telefon si sa-ti repari amplifu intr-un mod profesionist? (chiar daca nu e vorba de garantie)
si nu numai asta...e vorba si de anul constructiei, proiectarii, oare o schema facuta acu n ani da un rezultat la fel de fiabil cu rezultatul unei scheme mult mai recente?

intreb si eu pt ca vreau sa stiu cum a gandit Leco.


Ultima oară modificat de Calin Bradatan pe Dum Ian 11, 2009 12:39 am, modificat 1 dată în total.

Sus
   
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 11, 2009 12:35 am 
Neconectat
User
Avatar utilizator

Membru din: Mie Noi 09, 2005 2:59 pm
Mesaje: 1764
Localitate: Cluj-Napoca
Nu prea are ce sa se uzeze la un amplif si sa nu fie usor de reconditionat/schimbat.


Ultima oară modificat de Sharky pe Mie Apr 15, 2009 5:06 pm, modificat 1 dată în total.

Sus
   
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 11, 2009 12:55 am 
Neconectat
Moderator
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: Dum Iun 25, 2006 10:33 pm
Mesaje: 1337
Localitate: Iasi
e interesant cum se pune problema.

sunt curios daca peste 10 ani 4000t-urile vor fi la fel de vanate ca macrotech-urile astea.


Sus
   
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 11, 2009 2:41 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Oct 21, 2006 6:26 pm
Mesaje: 1985
Localitate: Bucuresti, Drumul Taberei
. scrie:
eu am powermate 1000 si are 16 finali identici si un singur traf plus pe partea de filtrare are 4 x 4700 micro la 110 v.
nu insinuez nimik nici nu vreau sa zic nimik dar e doar o comparatie vizuala nimik mai mult..oricum dynacord powermate 1000 are doar 2 x 300 w rms in 8 ohmi .


Stai linistit, nu am zis cu rautate. Inseamna ca Dynacordul tau are cite 4 finali / brat si mai mult ca sigur daca masori alimentarea ai +/- 90 Vcc

stefanev scrie:
wow.... intradevar o bijuterie, si arata foarte bine la exterior dar mai ales in interior...


Daca o vedeai cum arata saraca cind am luat-o, nici macar 1000 lei nu dadeai pe ea... :wink:

bradacalin scrie:
e interesant cum se pune problema.

sunt curios daca peste 10 ani 4000t-urile vor fi la fel de vanate ca macrotech-urile astea.


Inchipuiti-va ca daca eu am preferat Macrotech, si am luat, Macrotech, stiu ceva.
Stiu ca inainte, 90% din firmele de baza respectau TOATE standardele si evindent puterile scrise pe prospect

Totul a plecat de la o Powertech2, tot tehnologie groundbridge cum este si 5000VZ, trimisa prin anii 93'-94', varului meu de catre taica-su, direct din SUA.
Pe vremea aia , eu faceam finale la +/- 65-70Vcc de 300W/4 ohmi cu tranzistoare KD503 Tesla cite 2 pe brat schema cu npn-uri, clasa AB, si ma miram cit de curat si bine suna, cu 4x4700uF/80v marca Frolyt/ramura, in total 26000uF/canal, fiecare final total separat de celalalt, doar masa comuna.

Cind am vazut acea statie desfacuta la interior, si am vazut 2 filtraje PHILIPS de 10000uF/110VDC cu 135 Surge, zic mamaaaa, alimentare cam 2x95Vcc, asta are ceva putere.

Uitindu-ma mai atent, am realizat ca etajele finale NU erau alimentate simetric, iar finalul avea 4 din cei 8 finali ,conectati cu emitoarele prin 0,2 ohmi la masa, ceilalti 4 la iesire... :roll:

"Ceva e in neregula" mi-am zis. si am stat citeva zile cu creion si hirtie sa incerc sa "copiez" partea de iesire.

Normal ca nu am inteles nimic,cui ziceam, imi raspundea, "ba esti bou" aia merge cu 4 finali in scurt?

Abia cind a inceput si netul pe la noi, am cautat despre ea , si am auzit pt prima oare despre "Ground Bridge".

Am gasit ceva pdf-uri si documentatie si am realizat ca 4 finali, faceau o masa fictiva, iar difuzorul era "plimbat" odata cu alternantele, direct pe alimentare.

Semana cu un fel de final in punte, insa de ce 1/2 din el, "la masa"?

Era ideea de a putea fi conectat in puntea mare, smekeria era ca alimentarile celor 2 canale sa fie complet separate galvanic.

Atunci am inteles ce si cum...

Era mult peste ce faceam eu, insa ideea era asemanatoare, un final clasa AB , insa in punte fatza de masa cu un inversor de putere.

http://www.crownaudio.com/pdf/amps/grbgpapr.pdf


Am confruntat puterile date de ei in prospect, prospect venit insotit de o fisa tehnica in care se specifica cum s-au facut masuratorile si in ce conditii,si semnate de 3 dintre inginerii lor, Kip Whitehead, David Glass, si inca cineva al carui nume nu-l mai retin, impreuna cu multumirile de rigoare pt alegerea facuta.

Scria CLAR, "minimum guaranteed output power", between 20 Hz-20 Khz, is 320Watts each channel both channels driving, /8 Ohms,440Watts same conditions on 4 ohms loads.

Am masurat, ceva timp mai incolo(dupa ani, cind am facut rost de osciloscop) si, culmea pe 8 ohmi, fiecare canal aveam cam 340W/8 ohmi, si pe 4 ohmi, cam 466-470W, in functie si de tensiunea retelei din acel moment.

Vorbesc aici de puterea de iesire, pina sa fie activat led-ul IOC (input output comparator),

http://www.crownaudio.com/pdf/amps/iocpaper.pdf

care monitoriza semnalul de intrare, si o portiune din cel de iesire, si le compara, iar cind erau diferente mai mari de 0,05%(distorsiuni practic), trecea de pe verde pe portocaliu, indicind distorsiuni mai mari de 0,05%.

Am ascultat multe amplifuri de atunci, am reparat foarte multe amplifuri de atunci,am vazut sute de scheme, si multe idei,insa gindul meu a ramas, acolo...

Iar cind pui un amplif pe bancul de test si vezi ce putere iti ofera in primele secunde de test, pina in clip, si vezi ca dupa citeva ore de mentinere la acelasi nivel, amp-ul "scoate aer cald",insa el da aceeasi putere fara sa scada mai mult de citiva wati/canal, te indragosttesti pur si simplu.

Ok, o sa ziceti, ce domne 440Wx2 pe 4 ohmi, sint usor de scos, chiar si de un amplif no name, insa nu uitati, asta se petrecea pe la ei prin 1990-1992 cind s-a lansat seria POWERTECH cu GroundBridge , cind pe piatza noastra NU stiam de CHINEZISMELE astea ordinare de acum sau de alte firme (nu dau nume) care declara 2x9000W/2 ohm, au iesire pe mufe speakon, pt acea putere si consuma maxim 6 Kw...

Bruce Springsteen a concertat pe sonorizare Macrotech Crown+ Electrovoice MT-L4 si MT-H4, cele mai tari boxe la acea vreme, si scria numai lucruri bune despre sonorizare, era pe net un articol, nu-l mai gasesc, insa era f entuziasmat.

Ok, ma intrebati , de ce nu ceva digital, clasa D (Powersoft sau DigAmp)sau hibrida clasa T(Labgruppen, Martin Audio), sau ClasaI, patentata Crown....

Raspunsul este simplu:

Aceste amplificatoare NU pot oferi puterea maxima, in regim sustinut, LIMITEAZA, vedeti teste Powersoft K series vs Crown ITech series, vs Labgruppen Fp Series ofera puterea maxima, pe perioade scurte dupa care limiteaza la aproximativ 1/2 din putere sau chiar mai putin...
A pus DNA un test comparativ f bun aici:

http://www.forum.poweraudio.ro/viewtopic.php?t=3834



Degeaba spune producatorul X ca, ampliful K20 are 18 Kw, 2x9000W/2 ohm, daca acesta este burst de 20-200-2000msec, daca pe urma ofera 2x-2600-3500W, ca si Labgruppen seria FP, sau Crown ITech, evident fiecare in clasa ei de putere.

Eu unul, vreau sa lucrez cu putere REALA, pe care ma bazez de cind am dat ON la amplif si pina cind am dat OFF.

Iar seria Macrotech, Powertech,Powerbase, cit si toate amp-urile tehnologie GroundBridge de la Crown, OFERA acest lucru, PUTERE REALA PERMANENTA.
Chiar daca randamentul este ce pina la MAXIM 65-70% si sint grele in draci.

Alimentarea VZ Power Supply de la Macrotech VZ Series, este o mica inovatie de a lor, care da finalului exact ce alimentare ii trebuie la momentul oportun, crescind randamentul prin micsorarea disipatiei termice inutile, datorata de exemplu unei alimentari permanente a finalui la tensiunea maxima de alimentare, cind acesta NU are nevoie de ea...

http://www.crownaudio.com/kb/entry/25/


Imagine

Pt cei interesati, dar mai ales pt cei curiosi,am pus aici manual service-ul complet:
http://www.zdrive.ws/133130.html




Marele avantaj al noilor amplifuri ar fi Damping Factor mare(cam 5000) la amp-urile clasaD si I, randament mai mare, mai usoare, mai reci, mai mici, vezi Powersoft cu ai lor 18000W in 1U Space... :? ...

Insa cel mai curat sunet il obtii de la ce clasa de amplificare?

Amarita de clasa AB....

Acum sper sa intelegeti de ce am preferat Crown Macrotech 5000VZ ca amplif, nu neaparat ca este capabil permanent de 2 ohm/canal.

Cit despre reparatie, excluzind ca are o groaza de protectii, inclusiv patentatul ODEP (Output Devices Emulation Protection), schema o am,este destul de simpla, piese se gasesc, culmea, ca PREfinali, folositi sint MJL1302 si MJL3281, echivalentii directi fiind 2SA1302 si 2SC3281, pe care alti producatori(marea majoritate), ii folosesc ca finali...

Daca NU am sa gasesc inca unul identic, sau macar un 3600VZ, urmatoarea alegere pt partea de medii inalte este Ecler XPA11000, l-am ascultat la DNA, si mi-a lasat o impresie tare placuta,pt ce ofera la pretul lui.


Sus
   
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 11, 2009 6:40 pm 
Neconectat
User

Membru din: Mar Mai 20, 2008 8:53 pm
Mesaje: 236
Localitate: Unknown Land
Fain ampliful sa-l stapanesti sanatos...
PS:Ce vrei sa legi la el ?


Sus
   
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 51 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România