The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Joi Mar 28, 2024 6:01 pm


Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 28 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Reconditionare - RCF Art 500
MesajScris: Joi Iul 24, 2008 3:04 pm 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
Este vorba despre acest model:
http://www.mackie.com/pdf/art500_ss.pdf

Aceste boxe apartin unei cunostinte, bun prieten cu mine.
Le-a obtinut in urma unei combinatii si vrea sa le refaca , pentru a le putea folosi la diverse sonorizari. In mod normal eu nu fac acest gen de operatiune si nici nu ma ocup cu depanarile, dar pentru ca am anumite obligatii morale fata de acest om, acesta fiind unul din primii mei clienti
( din 1996 ), am decis sa il ajut.

Vreau sa specific cat mai clar cu putinta ca acest topic nu isi propune nici sa laude, nici sa critice firma RCF. Am deschis acest topic doar pentru cei care sunt curiosi sa vada ce se gaseste intr-o incinta de acest tip.


In clipa de fata, boxele sunt intr-o stare destul de proasta.

Filtrele sunt stricate, iar protectia de pe driver lucreaza intermitent sau se blocheaza in atenuare maxima. Cel mai probabil, tranzistorul de putere are probleme (2N5886). Un difuzor de joase original inca functioneaza, dar este la limita vietii sale, avand membrana inmuiata de la umezeala si sistemul mobil extrem de moale. La putere mai mare de 300w, difuzorul isi pierde controlul si loveste in back plate. Unul dintre difuzoarele originale s-a stricat, fiind inlocuit cu un RCF L15P530, ceva mai slab decat originalul, adus de pe la lichidari de stocuri, de catre diversi importatori , acum cativa ani.

Diferenta dintre cele doua difuzoare este mare, in ceea ce priveste felul cum suna.
Difuzorul de bass original coboara mult mai bine in joase, chiar si asa, cu membrana la limita, in timp ce modelul cu care s-a incercat inlocuirea celui stricat, este nepotrivit pentru acest tip de boxa. Basul este redat foarte incet iar mediile sunt prea tari, chiar suparatoare.

Frecvanta de taiere a filtrului original este la 1800Hz, ordin 2 - LR, iar etajul de filtrare al driverului are o protectie electronica combinata cu un bec halogen ( 24V - 75w ). Protectia electronica este un fel de comutator electronic, care se pune in scurt introducand in serie cu driverul un ansamblu de rezistente si un bec, puse in L-Pad.

Pana la un anumit nivel, protectia nu intra in functiune, dar daca se trece de un anumit nivel, iar depasirea se mentine pe o durata de timp ceva mai mare (20 - 30 sec), circuitul comuta semnalul prin rezistente si bec. Factorul de atenuare este de aproximativ 4 - 5dB, fata de starea normala. Etajul are o anumita integrare, facuta cu un ansamblu tip R-C, unde valoarea condensatorul electrolitic da constanta de timp.

Filtrele au produs cele mai mari probleme, in timp, datorita desprinderii rezistentelor de putere. Acestea sunt lipite cu silicon,pe niste bride metalice, amplasate direct pe panoul de aluminiu ce are forma unui radiator, dar siliconul s-a desprins, iar rezistentele au ramas fara fixare, consecinta fiind ruperea terminalelor ( datorita vibratiilor ).

Becul este pus intr-un suport ceramic uzual, avand o clema de fixare. Cu toate aceasta clema din otel, becul joaca in soclu. Din cauza acestui joc, fostul proprietar a crezut ca si-a spart membrana driverului, intrucat se auzeau niste paraziti ( niste pocnete sinistre ).

Aceasta clema trebuie rearcuita, odata la cateva luni, din cate observ eu. In mod normal, ar trebui sa tina becul presat in soclu, dar, din pacate, se destinde, iar presiunea slabeste, lasand becul sa miste. Chestia asta este o mare pacoste si poate da efecte foarte neplacute. Eu prefer sa le lipesc de soclu, folosind silicon, chiar daca este mai putin aspectuos. Lipirea are si rolul de a prelua vibratiile.

Incinta este bine facuta, este solida si este ranforsata intern, cu un panou din plywood, in care au fost taiate decupaturi. Tinand cont de cate tranteli a luat, se prezinta foarte bine.

Pornind de la ce avem, am decis sa le refacem integral, transformandu-le in niste incinte cu impedanta de 4 ohmi, pentru a putea fi folosita intreaga putere a statiei ( 2 x 700w/4ohm ).
Initial, am vrut sa le pastram in varianta pe 8 ohmi, dar intrucat aceste boxe vor fi utilizate pentru cantari in aer liber, ca boxe unice, iar omul nu are posibilitati financiare pentru a cumpara niste subbasi, am socotit ca este bine sa incercam a le folosi cat mai eficient cu putinta.

O sa pastram doar driverele, si o sa le punem alte difuzoare si alte filtre.
Difuzoarele de joase existente nu mai pot fi utilizate, si de aceea vor fi vandute de catre proprietar, impreuna cu filtrele, dupa ce le vom pune la punct, intr-un termen anume ( cand o sa am timp, mai precis )


Cateva poze :

Incinta desfacuta.
Imagine
Imagine

Crossoverul original:
( se observa ca cineva a mai adaugat niste silicon - cel galbui ).
Imagine
Imagine


Sus
 Profil  
 


 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 24, 2008 3:27 pm 
Neconectat
User

Membru din: Sâm Ian 26, 2008 2:34 pm
Mesaje: 41
Localitate: Baia Mare
am avut si eu problema legata de filtre si am auzit mai multe persoane care au avut modelul acesta de boxe cu aceleasi probleme

cei care au proiectat boxele nu s-au gandit sa faca mai multe puncte de prindere al filtrelor si astfel partea de mijloc vibreaza din cauza basului

eu am schimbat rezistentele si am mai adaugat 2 puncte de prindere pe mijlocul filtrului


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 24, 2008 4:30 pm 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
Pentru a nu degrada filtrele originale, care au o valoare comerciala in randul fanilor RCF, am inlocuit panoul metalic ce le contine, cu un alt panou, facut din plywood de 15mm, avand marginile frezata pentru a intra in lacasul respectiv si a putea fi prins cu suruburile originale.

Imagine

Difuzorul de joase este un Selenium WPU1509 / 4ohm.
Maine vine si beneficiarul. Daca il deranjeaza argintiul membranei, le dau o vopsea rapida.

Conform primelor teste, a crescut subbasul, cu cel putin +5dB, la 50hz, iar SPL-ul este mai mare, fapt normal, tinand cont ca avem mai multa putere consumata.

In rest, sunet aproximativ la fel, cu un plus pe inalte, in zona 12 - 15khz, pe boxa echipata cu filtrul facut de mine.
Am facut filtrele in stilul meu, coborand frecventa de taiere la 1300Hz, decaland frecventele la care sunt punctele de filtrare, LR-12dB, cu compensarea neliniaritatilor pe frecventele medii, si halogen inseriat in fata sectiunii de inalte, etc.

Evident, am facut si comparatii 1:1, pentru a vedea daca trebuie sa le mai fac ceva, sau daca am vreo rezonanta parazita.
Un singur regret am, dar nu il spun, pentru ca iar se interpreteaza.

Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 24, 2008 4:37 pm 
DNA scrie:
Un singur regret am, dar nu il spun, pentru ca iar se interpreteaza.


Nu fii rau Imagine. A mai crescut forumul..la maturitate. :mrgreen:


Sus
  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 24, 2008 4:43 pm 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
adircf scrie:
DNA scrie:
Un singur regret am, dar nu il spun, pentru ca iar se interpreteaza.


Nu fii rau Imagine. A mai crescut forumul..la maturitate. :mrgreen:


Mi-ar fi placut sa fie langa mine unul din inginerii de la RCF :roll:, mai precis tipul care se ocupa de designul filtrelor.

In lipsa lui, ma multumeam si cu o delagatie a fanclubului rcf si sa facem un blind test.

Ma rog, acum nu bag mana in foc pentru nimic, poate ca gustul meu difera, pentru ca felul cum percepem muzica este o chestiune pur subiectiva. Este posibil ca altuia sa nu ii placa cum suna.
La fel ca la mancare, fiecare om are un anumit mod de a savura o friptura. Unuia ii place mai in sange, altuia i se intorc matele cand vad sange prin friptura.


Ultima oară modificat de Dan Nita aka DNA pe Joi Iul 24, 2008 5:01 pm, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 24, 2008 4:58 pm 
La un 325-i am simtit odata un miros de ars. Era sarma de pe bobina de bas de pe filtru. Am desfacut urmatoarea zi boxa si am costatat ca s-a cam topit locasul care tine bobina. Un amplif de 2 x 500 la 8 ohmi saturat in rosu cu prodigy. Nu eu am fost la butoane.

AICI sunt niste poze cu un art 325i daca vrea careva sa vada filtrele. In topicul ala au fost desfacute din cauza unui covrigel ce suna aiurea.

La RCF, cum a spus si Flo... am auzit si eu multe probleme cu filtrele. Mai stiu un tip ce a atins o rezistenta cu degetul si s-a rupt instantaneu. La fel si cu a doua...si cu a treia... :lol:


Sus
  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 03, 2008 12:37 am 
Tot am asteptat pentru un update. Sunt foarte curios daca posesorul a vrut sa-i fie vopsite seleniumurile sau si le-a pastrat asa ? :lol:


Sus
  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 03, 2008 1:56 am 
Neconectat
User
Avatar utilizator

Membru din: Vin Mai 05, 2006 9:39 pm
Mesaje: 3829
Localitate: Zalau/Cluj Napoca
a, si.. daca e multumit. :D

_________________
VAND CUTII DE 10", CUTII DE BASI CUBO12 SI ALTE ACCESORII ! viewtopic.php?f=19&t=19164
SONORIZARI SI FOTOGRAFIERE PENTRU DIFERITE EVENIMENTE DE MICA, MEDIE SI MARE AMPLOARE.
http://www.facebook.com/FecheteIonutPhotography
Mail: fecheteionut88@yahoo.com


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 03, 2008 11:01 am 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
Este mulţumit .
Seleniumurile se văd foarte cool ( am vopsit doar calota ).

În primul weekend a trecut prin "proba de foc" .

Să vă spun în ce constă "proba de foc".

Conclavul muzicanţilor este un fel de sfatul bătânilor.
Ei îşi spun părerea şi ei ştiu totul. Absolut totul.
Nu au auzit de aia, de ailaltă, dar ei ştiu totul. Lumea lor este simplă, cu nişte garduri. Tot ce este dincolo de gar, nu există.
Sunt purtate nişte discuţii identice cu cele ale audiofililor. Argumentele diferă, datele diferă, dar substanţa este cam aceeaşi. Multă pălăvrăgeală fără vreo finalitate, iar concluzia este "suntem proşti, măria ta", rolul măriei sale fiind luat de "Măria sa, Marele fabricant cu coaiele cât plosca", care ştie ce e mai bine pentru noi, prostimea.

Mentalul colectiv românesc este de porc.
Avem inoculată umilinţa în gene, până la prăsele, iar atunci când vedem că cineva a lipsit de la lecţia cu umilinţa, îl considerăm puţin cam lunatic sau exagerat de impertinent. Cum adică ? Cum îndrăzneşte "ăla" să conteste măreţa inteligenţă a ultra bengoşilor ?
Noi, românii, avem o părere foarte proastă despre noi şi nu reuşim să ne dăm seama că nu suntem nici mai breji ca alţii, dar nici mai tâmpiţi decât restul lumii.

Atunci când vine vorba despre boxe, mentalul românesc spune că nici un român nu va putea să egaleze măreaţa inteligenţă a marelui labagiu occidental. Never, ever.
Face labagiul un căcăţel cu membrană ?
Atunci acel căcăţel este cel mai măreţ lucru din univers.

Dacă un român face un căcăţel mai cu moţ, ceva mai băţos ca căcăţelul respectivul labagiu pleşuv, atunci SIGUR ceva este în neregulă . Nu se poate, trebuie să fie vreo şmecherie, vreo "ciorănie", vreo păcăleală pe undeva ! Cum se poate ca o sculă de sculă de fimă de firmă să sune mai prost decât una "ciorănită" de un ăla, un pulinfrici de prin România ?
Cum să fie posibilă o asemena grozăvie ?
Păi pentru ce mama dracului am plătit noi acei bani ?
Costul difuzoarelor şi al cutiei de firmă nu face nici un sfert din valoarea plătită, dar noi ştim ( pentru că aşa ne-a fost spălat creierul, de la grădiniţă până la faculte ) că tot ce este scump este şi bun, că ştiinţa costă mai mult decât materialele, că dacă dai cu banul gros, obţii prestigiu, valoare şi recunoaşterea breslei. Pe ce scule asculţi sau cânţi ? Pe bla bla bla, aşa e că sunt tare şi am valoare ? NU ?

Cum sună ?
De unde să ştim noi cum sună ?
Sună bine ( sau prost ) dacă el, el lidero maximo, iarba fiarelor, zâna zorilor, spaima florilor, ne spune că sună bine ( sau prost ).

Lăutarii vorbesc între ei.
( Disclaimer: Termenul "lăutar" este unul generic, pe care îl asociez celor care muncesc pentru buna dispoziţie a unora ).
Unii sunt inteligenţi ( jos pălăria în faţa acestora, chiar dacă nu se prea văd în mulţime ) alţii ( majoriotatea ) sunt îngrămădiţi. Habar nu au de sunet şi nici nu ştiu ce vor. Sunt ca oile.
Dacă liderul se aruncă cu capul înainte într-o groapă, se aruncă şi ei, apoi îşi povestesc peripeţiile din timpul zborului - "Ai văzut ce repede se mişcau pomii când ne îndreptam cu capul în jos către nămol ? Daaaa, a fost atât de cooool ".

Câte unul, mai deştept, rămâne pe margine şi le strigă ciumpalacilor din groapă : Cum e măi, vă place în noroi ? Purceluşii răspund la unison ( că doar nu o să spună că au fost oi, cu propria guriţă ) cum că ei au evoluat şi că dacă nu sari în cap, nu ai de unde să ştii cum e în groapă. Pe undeva ai şi ei dreptate. Au experimentat trăiri noi şi au anumite experienţe comune. Stranii, este adevărat, dar ei le au, sunt ale lor şi nimeni nu îi poate convinge că săritul în cap nu este o evoluţie. Dacă lor le place în văgăună, iar noroiul le pare a fi un fel de club al iniţiaţilor în Nutela sau Eurocrem , ata ete.

Ok, după acest preambul cu valenţe filozofico mioritice, să trec la subiect.

După primul weekend, mă trezesc cu un telefon.
-Domnu Dan, boxele sună foarte bine, s-au îmbolnăvit lăutarii, dar vreau şi eu să vă întreb, nu vă supăraţi, dacă nu se poate să punem nişte difuzoare de 8 ohmi.
-Ba da, răspund, dar pierdeţi toate avantajele, bla, bla, bla.
Dar care este problema , de fapt ?
-Păi, ştiţi , cum să vă spun, am vorbit şi eu cu alţii şi toţi mi-au spus că ei nu au auzit de boxe pro cu difuzoare de 4 ohmi şi că dacă sunt pe 4 ohmi cică ar fi de audiţie sau de discotecă.
-Tu ce părere ai, îl întreb ?
- Nu ştiu ce să cred, spuneţi-mi dumneavoastră !
-Ok, sună mai bine decât originalul ?
-Da.
-Are mult mai mult bass ?
-Da.
-Te descurci cu doar două boxe, aşa cum ţi-ai dorit de prima oară ?
-Da, merg la jumate ... .
-Atunci care e problema ?
-Nuuu, eu doar vroiam să mă asigur că nu e nicio problemă.
-Îhî .
- Să nu vă supăraţi pe mine, dar toţi au tăbărât pe capul meu şi mi-au spus că alea, alea, alea.
- Mda, te rog să le transmiţi sfătuitorilor de ocazie că:
(,'*#¤&$ß÷§¨¨^˘ ... mesaj ireproductibil .... )

Concluzie.
Genul acesta de dialoguri mă ucid lent.
Am nevoie de o vacanţă.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 03, 2008 11:20 am 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
P.S.
Numai eu am voie să vorbesc obsecen.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 03, 2008 11:21 am 
Neconectat
Admin
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 30, 2005 12:35 pm
Mesaje: 1819
Localitate: Tr.Severin
DNA scrie:
P.S.
Numai eu am voie să vorbesc obsecen.


Sper să nu fie şi doamne pe acilea :oops:


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 03, 2008 12:18 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: Dum Iun 25, 2006 10:33 pm
Mesaje: 1337
Localitate: Iasi
mortal.

ps: v-ati gandit vreodata la o cariera de romancier?


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 03, 2008 12:30 pm 
Neconectat
User
Avatar utilizator

Membru din: Joi Mar 20, 2008 2:33 pm
Mesaje: 1962
Localitate: Iashingtown
DNA scrie:
Costul difuzoarelor şi al cutiei de firmă nu face nici un sfert din valoarea plătită, dar noi ştim ( pentru că aşa ne-a fost spălat creierul, de la grădiniţă până la faculte ) că tot ce este scump este şi bun, că ştiinţa costă mai mult decât materialele, că dacă dai cu banul gros, obţii prestigiu, valoare şi recunoaşterea breslei.


dom` Dan esti guru meu ..... idolul meu
sa mor de mint ...
de cate ori am incercat si eu sa explic chestia asta si nu am fost inteles .... si luat cu idei ca (virgula) "calitatea costa" ..... ehe, ma doare mintea


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 03, 2008 2:04 pm 
Neconectat
User
Avatar utilizator

Membru din: Mie Sep 27, 2006 9:54 am
Mesaje: 1318
black_knight scrie:
"calitatea costa"

Calitatea chiar costa :lol: . Evident nu in toate cazurile si nu in toate conditiile.
Se vede si la boxe , t-box , . , berry vs dynacord , paudio , rcf , etc (un exemplu umil)
Se vede si la amplificatoare , t-amp , . , berry , phonic max vs ecler , crown , dynacord etc (alt exemplu umil)
Se mai vede si la cabluri , conectori , microfoane , mixere , etc etc etc :roll:
Toata chestia e sa te gandesti bine inainte sa faci un lucru sau sa'l cumperi , inainte sa dai un ban degeaba(sau nu)

Ca sa nu iese nici un fel de conflict , trebe sa precizez ca nu toata lumea are nevoie de calitatea "suprema" :roll: unii isi fac amplificatoare si boxe pt diferite evenimente , mici , ne-insemnate , chefuri , majorate , pt oamenii care nu primesc de majoratul lor un BMW X5 , sau alte lucruri de genul asta , care vor un chef simplu , unde sa se distreze lumea bine si simplu.
Altii , vor scule pt alt gen de evenimente , care cer mult mai mult , sunt pretentii mult , mult mai mari , unde nu te poti duce cu hp15 , sau stiu eu ce... :roll:

Pe scurt , fiecare isi ia sculele de care are nevoie , sau care ii sunt permise de buget , de la care poate evolua (sau nu) in functie de ce vrea , sau ce poate fiecare.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 03, 2008 3:57 pm 
Neconectat
User
Avatar utilizator

Membru din: Joi Mar 20, 2008 2:33 pm
Mesaje: 1962
Localitate: Iashingtown
sandu ..... nu asta era ideea
ideea era ca nu tot timpul pretul reprezinta calitatea produsului

comparatiile alea le-ai facut tu asa ca sa vezi cum sta o dacie 1300 pe langa un BMW M5


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 28 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România